Crvena se pridružuje zahtjevu: Ukinuti sisteme privatnih patenata!

maj 21, 2021 | vijesti

Crvena se pridružuje internacionalnom zahtjevu koji je lansirao CADTM za ukidanje sistema privatnih patenata, posebno onih koji se tiču lijekova, tretmana i vakcina i poziva sve da podrže ovaj zahtjev.

Ispod je prevod zahtjeva. Verzija na engleskom kao i spisak potpisnika su dostupni na sljedećem linku

**

Ukinuti sisteme privatnih patenata! Za farmaceutsku industriju pod narodnom kotnrolom i besplatan, univerzalan i javno dostupan vakcinacijski sustav.

 

Zahvaljujući ogromnim naporima znanstvenika, suradnji i historijski neviđenom ulaganju javnog novca, čovječanstvo je uspjelo razviti nekoliko učinkovitih cjepiva protiv virusa COVID-19  za manje od godinu dana.

Međutim, ova velika postignuća u potpunosti bi mogla zasjeniti stravična pohlepa farmaceutske industrije. U situaciji kritičnoj kao što je ova u kojoj se čovječanstvo trenutno nalazi, izvanredne mjere koje se i zahtijevaju od svakoga od nas moraju jednako biti primijenjene i na farmaceutsku industriju i njenu permanentnu žeđ za profitom. Suspenzija patenata na vakcine protiv virusa COVID-19 mora biti prioritet i nužni prvi korak.

No, tu se ne smijemo zaustaviti. Inicijative poput COVAX-a ili C-TAP-a neslavno su propale, ne samo zbog činjenice da su nedovoljne, nego prvenstveno zato jer odražavaju neuspjeh trenutnog sustava globalnog upravljanja u kojemu bogate zemlje i multinacionalne korporacije, često pod krinkom fondacija, nastoje svijet preoblikovati prema svojim mjerilima, vođeni profitom. Filantropija i procvat javno-privatnih partnerstava (PPP) nisu odgovor. Još manje su odgovor pred nadirućim globalnim izazovima, u svijetu kojim dominiraju države i industrije koje se vode isključivo tržišnim zakonima čiji je jedini cilj što veći profit.

Zdravstvena kriza s kojom se suočavamo nije ni približno gotova. Kapitalistički sistem i neoliberalne politike sve vrijeme su u prvom planu. U korijenu ovog virusa je neobuzdana i nezasitna transformacija odnosa između ljudske vrste i prirode. Ekološka i zdravstvena kriza usko su povezane. Ista, predatorska, neoliberalna logika pogoršala je stanje i dovela do teških posljedica u slučaju obje ove krize, primjenjujući iste, privatne i kompetitivne principe na politike upravljanja ovim krizama. Rezultat svega toga jeste stravična nejednakost, mnogo više patnje i smrtî u ime interesa privilegirane nekolicine.

Pandemija je ubrzala i produbila opasne trendove, socijalne i društvene podjele te razne multidimenzionalne fenomene koje pratimo već desetljećima, uslijed kojih radnička klasa, posebno žene i ne-bijeli ljudi, najviše pate. Žene čine većinu radništva u sektoru zdravstva i bile su na prvim linijama borbe u ovoj pandemiji. Žene su također one koje se brinu za očuvanje života uprkos rezovima u javnom sektoru i smanjenju obima socijalnih prava, čiji teret žene osjećaju prije i više nego drugi.

Pravo na zdravlje i pristup zdravstvenoj brizi i njezi su univerzalna ljudska prava. Vakcine  stoga moramo shvatiti kao univerzalno javno dobro. Kako bismo osigurali univerzalan pristup vakcinama, nužno je hitno suspendirati patente. Ova mjera mora biti popraćena mehanizmima koji podrazumijevaju nacionalizaciju privatnih, farmaceutskih industrija i velika ulaganja u razvoj javnih farmaceutskih industrija u svim zemljama svijeta. Potrebno je odlučno djelovanje kako bismo omogućili planiranje proizvodnje i distribucije vakcina, razvoj lokanih proizvodnih kapaciteta tamo gdje je to moguće, a tamo gdje nije moramo ih nadopunjavati internacionalnom solidarnošću.

Virusi ne poznaju granice, stoga ih ne bi smjela poznavati ni borba protiv njih! Zdravstveni šovinizam drugo je lice trenda reakcionarnih izbora koji vladaju svijetom. Narodi Juga moraju imati pristup vakcinama u jednakoj mjeri i po istim osnovama kao i ostatak stanovnika svijeta. Pozdravljamo napore Kube na razvoju vakcina i tretmana protiv virusa sa ciljem da svi rezultati do kojih dođu kubanski znanstvenici budu dostupni čovječanstvu.. Globalni izazovi poput pandemije zahtijevaju prikladne globalne odgovore.

Korporativna ekonomija, slijepa vjera u tržište i lov na profit nekompatibilni su sa dobrobiti Čovječanstva. Zdravlje nije roba! Ekonomski oporavak ne može doći na uštrb zdravlja ili pravā većine. Moramo izabrati: kapital ili život. Moramo djelovati brzo i silovito, stvarati zajedničku, globalnu strategiju za jednak pristup i univerzalne garancije za viskokokvalitetan nivo zdravstvene zaštite i skrbi.

Zbog svega navedenog zahtijevamo:

  • Suspenziju privatnih patenata na sve tehnologije, znanja, lijekove i vakcine vezane uz COVID-19,
  • Eliminaciju trgovinskih tajni i objavljivanje informacija o troškovima proizvodnje i javnim sredstvima uloženim u proizvodnju, na jasan i javnosti razumljiv način,
  • Transparentnost i javni nadzor nad svim stupnjevima razvoja vakcine,
  • Univerzalan, besplatan i javno dostupan pristup vakcinama i liječenju,
  • Eksproprijaciju i socijalizaciju farmaceutske industrije pod javnom kontrolom, kao temelj za univerzalni, javni zdravstveni sistem koji promovira proizvodnju generičkih lijekova i tretmana
  • Povećanje javnog ulaganja i budžeta za javno zdravstvo, javne politike brige i njege, uključujući više osoblja, veće plaće i poboljšanje radnih uvjeta u ovim sektorima
  • Uvođenje poreza na bogatstvo (bogatstvo i prihode najbogatijih 1%) kako bi se financirala borba protiv pandemije i kako bi se osigurao društveno pravedan i ekološki održiv izlaz iz raznih kriza globalnog kapitalizma
  • Suspenzija plaćanja dugova za vrijeme trajanja pandemije, poništavanje i otpis nelegalnih dugova i  svih zaduženja ugovorenih kako bi se financirala borba protiv virusa.

 

 

Prevela: Tijana Okić

 

0
0
0
0
0
0
0