Feministika je dostupna

okt 27, 2022 | vijesti

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena s radošću predstavlja Feministiku.

Feministika je internet-magazin i javna politička kampanja posvećena savremenom “ženskom pitanju”, namjenjena je feminističkoj razmjeni i nastoji uticati na rekonsolidaciju pokreta i obnovu zajedničke borbe, u zemlji i šire. Feministika kombinuje vještine kritike i samokritike, podrške, saradnje, zajedništva i ljubavi.

Magazin će periodično, u suradnji s vanjskim urednicama i urednicima, tretirati specijalno odabrane teme. Osim toga, u posebnim  rubrikama magazin će objavljivati autorske priloge autorica i autora koji iz raznih registara progovaraju o ženskom iskustvu i njegovom feminističkom razumijevanju. Cilj magazina je da okupi što više ljudi iz naših zemalja i uključi ih u slobodnu autorsku, kritičku i stvaralačku razmjenu koja će protresti “pitanje” u njegovim brojnim dimenzijama i pojavnim oblicima. Periodične javne kampanje će, u saradnji s umjetnicama i umjetnicima povezati teme, pitanja i poruke o ženskim pitanjima i oblikovati ih u javne objekte koji provociraju, potiču, registruju i stimulišu društvene vibracije.

Davorka Turk uredila je prvi temat, pod nazivom “Drugarstvo i borba” u kojem se razmatraju savremene okolnosti koje drugarstvo čine teškim i istovremeno neophodnim. O pitanjima drugarstva, njegovih okvira, izgleda i formi, te borbe kao opšteg označitelja politike, a posebno feminističke, progovara Davorkin uvodni tekst te prilozi Olge Dimitrijević, Nataše Prljević, Danijele Dugandžić i Boriše Mraovića.

U rubrikama predstavljamo prepisku između drugarica Lane Bastašić i Maše Seničić, refleksije o ulozi frižidera u domaćinstvu u tekstu Andreje Dugandžić, opis disekcije jedne fotografije Tamare Šmidling, te neke napomene o feminističkoj kritici političke ekonomije u tekstu Fuade Milisavljević Miller. U audio rubrici “Slušaj žene” poslušajte razgovor koji je o ženskom stvaralaštvu, patrijarhalnom regulisanju i ženskim strategijama otpora vodila Kristina Ljevak sa književnicama Adisom Bašić, Senkom Marić, Radmilom Petrović i Ivanom Bodrožić.

Skrećemo pažnju i na “drugi val” kampanje koja u suradnji s drugaricama umjetnicama reflektuje ženska pitanja na prostor bilborda. U nizu poruka naslovljenih Drage drugarice, na ulicama Sarajeva, Banja Luke i Mostara, tri drugarice, umjetnice, Alma Gačanin, Jelena Fužinato i Milena Ivić pitaju jedna drugu naizgled neobična pitanja u nastojanju da propitaju zajedničku svijest i savjest naših društava.

Posjetite stranicu, čitajte i komentarišite. Pratite na mreži.


 


 

Feministika ne bi bila moguća bez podrške Kvinna till Kvinna, Olof Palme International Centra, Fonda otvoreno društvo BiH, Mediterranean Women's Funda, Heart and Hand Funda, članstva, prijatelja, prijateljica i drugih koji su pomogli na ovaj ili onaj način.

Svima im se zahvaljujemo.

Direktno se možete javiti na info@feministika.ba

 

Crvena

0
0
0
0
0
0
0