ŠETNJA: Zvučne kulise grada – Haris Sahačić

nov 11, 2021 | Učionice, vijesti

 

Šest šetnji kroz stvarni grad

Socijalno distanciranje i sigurnosne mjere koje su postale norma u vrijeme pandemije, promijenili su način na koji se družimo i sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima. Sve je rjeđi postao, i k tomu još i zebnjom prošaran, jedan ključni sastojak zajedničkog života i društveno-političkog sudjelovanja – biti i stvarati zajedno u stvarnom prostoru i vremenu.

Kroz seriju od Šest šetnji kroz stvarni grad, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA će u Sarajevu, u periodu od novembra 2021. do februara 2022.godine ispitivati neke historijske epizode, nevidljive bilješke i odnose koji mogu poslužiti kao smjernice u projektu obnove i rekreacije svijeta unutar, nakon i s onu stranu krize.

Šetnje koje razvijamo produžetak su našeg dugogodišnjeg interesa i praktičnog angažmana u  proučavanju urbanog prostora, njegovih mogućnosti, mijena, razvoja i involucija. Hodajući, otkrivamo topografske, istorijske, arhitektonske, sociološke, akustične, emotivne i druge značajke grada i prostora, nastojeći njihovu međusobnu vezu sagledati i kao historijsku evoluciju, ali i kroz prizmu svakodnevnog života i mogućnosti koje nam prostor pruža ili onemogućava. Kao zajedničko, fizičko, prostorno i emotivno iskustvo, hodanje je jedan mogući način da mu se pristupi – skupa, na nogama, u potrazi, oprezno, odgovorno, na djelu, u pokretu.

 

Šetnja 01: „Zvučne kulise grada Sarajeva“

20.11.2021, od 10:30

Pozivamo sve zainteresirane na prvu u nizu šetnji, pod nazivom „Zvučne kulise grada Sarajeva“ koju će voditi Haris Sahačić.  U četverosatnoj šetnji po Sarajevu osluškivati ćemo i istraživati akustične odnose koji u sudejstvu sa prirodom i njenim zakonitostima tvore zvučnu sliku prostora u kojem živimo i koja je sastavni dio našeg identiteta. U razgovoru i kroz nekoliko vježbi slušanja, naučiti ćemo nešto o zvučnim kulisama grada, ljudskom utjecaju na stvaranje zvuka, arhitekturi zvuka u javnom prostoru, akustičnoj slici grada Sarajeva, te stapanju buke i tišine.

 
Trajanje: cca 4 sata
Polazak sa: ugla Vilsonovog šetališta i ulice Franje Račkog
Krajnja tačka: Trebević
Preporučujemo da se toplo i udobno se obučete i ponesete vlastite slušalice
Crvena snosi troškove karte za žičaru do Trebevića, a pobrinut ćemo se i za osvježenje.
Broj šetača i šetačica je ograničen.
Prijavite se na info@server1.lab387.com 

 

Haris Sahačić  je oblikovatelj medija iz Sarajeva. Diplomirao je 2011. godine fine umjetnosti na Katedri za eksperimentalni radio Fakulteta za medije Bauhaus Univerziteta u Weimaru. Dio je operativnog tima Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA od 2012. godine. Šef je audio produkcije i rukovodi administrativnim operacijama. Autor je brojnih umjetničkih i umjetnički angažiranih projekata realizovanih u različitim audio i multimedia formatima. Trenutni fokus njegovog rada su nevidljive veze društvenosti, javnosti i valne, elektromagnetne stvarnosti na autorskom projektu „Kvintesencija kao javni prostor“.

 

Projekat podržava German Federal Foreign Office, Goethe-Institut i drugi partneri. goethe.de/relieffund #irf2021

 

**

0
1
1
3
0
0
0