kuda.org u Sarajevu: Prezentacija knjige Crveni Horizont

okt 19, 2023 | vijesti

kuda.org u Sarajevu

Četvrtak, 26.10.2023, 18.30, Historijski muzej BiH  

Prezentacija knjige:

 

Crveni horizont – Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919 -1932

 

Prezentacija u hodu-mimohodu : kuda.org (urednici i izdavači), Dejan Sretenović (autor knjige/via Zoom),  Jelena Vesić i publika

Crveni horizont – Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919-1932 je knjiga Dejana Sretenovića koja čini prvu studiju koja se bavi jugoslavenskim avangardama iz perspektive istorije lijevih političkih ideja. Kako su jugoslavenske avangarde po političkom opredjeljenju pripadale radikalnoj ljevici, smatrale su estetsku revoluciju sastavnim dijelom društvene revolucije. Ova knjiga istražuje ideje i odjeke marksizma i anarhizma u programima avangardi u rasponu od ekspresionizma, preko zenitizma, dadizma sve do nadrealizma. Crveni horizont polazi od tumačenja avangarde i komunizma kao dva velika epska narativa dvadesetog vijeka koji pripovijedaju o pobunama, snovima, sukobima, pobjedama i porazima onih koji su htjeli promijeniti društvo i umjetnost.

Grupa trenutno poraženih, ali i uporno pobunjenih umjetnika, istoričara umjetnosti i producenata – djece avangardi i neoavangradi – vodi vas u susret Crvenom horizontu, mjestu gdje se susreću umjetnost i revolucija; putevima detaljnih i vatrenih polemika o tendenciji, autonomiji, slobodi i jednakosti, borbi za ljudsku svijest i bolju budućnost; putevima riječi i misli koje su naizgled izgubile značenje u današnjoj reakcionarnoj demokratizaciji mišljenja i stavova, postpolitičkoj letargiji i paranoji alternativnih istina.

Knjiga Crveni horizont Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919-1932 Dejana Sretenovića vida rane “djece avangarde”, ali se te rane ponovo otvaraju u susretu sa svetom gdje ove reference naizgled ne znače ništa. Prezentacija u hodu-mimohodu grupe kuda.org koja stoji iza ovog izdanja, njenog autora Dejana Sretenovića i pridružene članice-prijateljice Jelene Vesić ima za cilj da vas mentalno i fizički razgiba sadržajima knjige kao i savremenim pitanjima koja ove sadržaje guraju na marginu i omeđuju balonom ‘krugova ljubitelja’.

Događaj je dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja šest organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) s ciljem razmjene programa nezavisne i savremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.

Program podržava:
Zaklada Kultura nova

 

0
0
0
0
0
0
0