O javno-privatnim partnerstvima

feb 3, 2022 | vijesti

Posljednjih godina, u Bosni i Hercegovini smo sa različitih strana mogli čuti riječi hvale za model pod imenom javno-privatna partnerstva (JPP). Ekonomisti, zvaničnici i stručnjaci opšte prakse promovišu ih kao potencijalna rješenja za teške društvene probleme. Ovaj ekonomski oblik je postao dio zvanične pravne norme u Bosni i Hercegovini kroz niz zakona usvojenih tokom posljednjih 10 godina na raznim zakonodavnim nivoima. Model uživa široku političku podršku i sve je veća zainteresovanost za ovakvu vrstu projekata, posebno u zdravstvenom sektoru.

Ono što nedostaje je kritička refleksija koja JPP ne razmatra u vakumu već u stvarnom istorijskom i političkom kontekstu u kojem se kao ideja i oblik upravljanja formira. Istorija JPP-a seže do ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća i povezana je sa transformacijom koja tada zahvata kapitalistička društva „razvijenog Zapada“. U potrazi za novim receptima koji će pokrenuti tada stagnantnu ekonomsku mašinu, izumljen je JPP kao mehanizam kojim se privatni kapital uvlači u domenu upravljanja javnim potrebama i servisima.

Sa dva teksta koja ovdje predstavljamo najavljujemo seriju od ukupno četiri teksta koji iz različitih uglova ispituju ovaj fenomen i ekonomski model, u dizajnu i praksi.

U prvom prilogu pred vama Boriša Mraović se bavi širim kontekstom nastanka i geografskog širenja modela i ispituje kako je postao dio lokalne norme i razvojne koncepcije. U drugom tekstu, Anđela Pepić, detaljnije razmatra različite pojavne oblike, karakteristike i izvore lokalne norme kao i neke lokalne slučajeve te upućuje na  postojeće kritike. Tekstovi pozivaju na rezervu spram ovih i sličnih mehanizama jer mogu biti potpuno nepogodni za bilo kakvo značajnije dinamiziranje razvoja u zemljama kakva je Bosna i Hercegovina. Slučajevi sugerišu da, u specifičnim lokalnim okolnostima političkog upravljanja, model može vrlo lako poslužiti tek kao dodatni mehanizam kojim se omogućuje sistematski transfer javne vrijednosti na račune privatnih firmi.

 

Javna, privatna i druga partnerstva u kontekstu – Boriša Mraović

Javno-privatna partnerstva na periferiji – Anđela Pepić

 

Čitajte i dijelite.

 

 

Upite, komentare, protestne note i druge reakcije šaljite na info@server1.lab387.com

 

 

Izradu tekstova je pomogao Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine

Izneseni stavovi i mišljenja su isključiva odgovornost priređivača.

 

———————————–

1
0
0
0
0
0
0