Šetnja: Mijenjajuća ljepota stambene arhitekture – Nihad Čengić

jan 12, 2022 | 2022, Proizvodnja, Učionice

Crvena vas poziva na treću u nizu od Šest šetnji kroz stvarni grad:

Mijenjajuća ljepota stambene arhitekture

Nihad Čengić 

12.01.2022,  u 18:00

Arhitektura generalno, kao i arhitektura stambenih zgrada, obavezno je povezana sa ljepotom. Ona može biti raskošna, nametljiva, umjerena ili sakrivena. Arhitektonska profesija XX vijeka razumije ljepotu kao red, sklad arhitektonskih elemenata, kao kompoziciju, proporciju, ritam, boju, materijal, dekoraciju, svjetlo i sjenu. Neke elemente ljepote arhitekture, kao što su arhitektonski elementi (npr. krov), materijal, proporcija i boja, domen su urbanizma. Važnost i dogovor o ulozi i odgovornostima jednih i drugih, posebno urbanista, pokazani su i regulisani zakonodavnom materijom o gradu XX vijeka.

Laici vjeruju da su profesije arhitekture i urbanizma savladale vještine gradnje ljepote. Stanovništvo i korisnici grada, nekada kritički, a nekada slijepo, datu ljepotu arhitekture ugrađuju u svoje kriterije lijepoga. Oni ne znaju da su ove profesije, početkom XXI vijeka, u traganju za slobodom i opirući se redu, odustale od svojih dugo njegovanih kriterija ljepote. Pri tome, novi kriteriji nisu postavljeni.

Najstarija poznata teorija i pravila gradnje ljepote stambene arhitekture u Bosni i Hercegovini zapisani su u religijskim knjigama. Ova teorija nas uči da je vanjska ljepota obavezno izraz unutrašnje ljepote. Ona poziva na „ljepotu bez arogancije“.

Reprezentativan primjer mijenjajuće ljepote stambene arhitekture XX i XXI vijeka manifestovan je u nekadašnjoj Džafera mahali u Sarajevu, u današnjim ulicama Gabelina i Avde Sumbula. Ove ljepote su izgradili arhitekti S. Midžić, S. Cindrić i A. Zec.

 

Nihad H. Čengić docent je na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo gdje je diplomirao, specijalizirao, magistrirao i doktorirao iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo. Trenutno obavlja dužnost šefa katedre za Urbanizam i prostorno planiranje na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo.Više od dvije decenije intenzivno sarađuje sa međunarodnim istraživačkim institucijama. Učesnik je i organizator brojnih međunarodnih radionica, seminara i ljetnih škola. Radi na naučno-istraživačkim projektima za domaće i strane javne institucije. Radove iz oblasti obrazovanja u arhitekturi i urbanizmu, urbane forme, vlasništva i konflikta u zemljama tranzicije, objavljuje u domaćim i stranim publikacijama i knjigama.

 

Šetnja počinje na raskršću Kralja Tomislava i Gabeline

Broj šetača i šetačica je ograničen.

Prijavite se na info@crvena.ba 

 

Projekat podržava German Federal Foreign Office, Goethe-Institut i drugi partneri. goethe.de/relieffund #irf2021 

 

Za dodatna pitanja možete pisati na info@crvena.ba

#6šetnjikrozstvarnigrad #šetnja #crvena_sarajevo #stambenaarhitektura #nihadčengić #irf2021

 

**