Reportaža – Kuda na odmor – Emisija 1

aug 3, 2020 | 2018., Proizvodnja

Radio Crvena Antena danas vam predstavlja prvu epizodu radijske emisije Sindikalizacija. Serijal Kuda na odmor? posvetili smo temi bivših radničkih odmarališta bh. preduzeća i sindikata na Jadranskoj obali. Dio je ovo šireg istraživanja koje je Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena pokrenulo u protekloj godini. Temu radničkih odmarališta posmatrati ćemo i analizirati kroz različite kontekste – prvenstveno, raspada Jugoslavije i neriješenih pravno-imovinskih pitanja među državama, ali i općenito u kontekstu radničkog odmora i slobodnog vremena u bivšoj SFRJ.

Priču započinjemo u općini Gradac, jednoj od najmanjih općina u Hrvatskoj s najvećim brojem nekadašnjih odmarališta. Od njih ukupno 18, koji su pripadali srbijanskim i bh. preduzećima i sindikatima, danas službeno ne postoji niti jedno. Neriješeni bilateralni odnosi između dvije zemlje, tranzicija, privatizacija, ali i brojne malverzacije i mutna poslovanja, doveli su do situacije da danas u općini Gradac radnička odmarališta postoje samo kao stare, derutne i sablasne zgrade koje su predmet različitih pravnih dubioza ili čekaju prodaju ili su pak dane u koncesije poznatim ljudima za nepoznate iznose i na neutvrđene načine.

U prvoj emisiji ugostili smo Matka Burića, načelnika općine Gradac i Mersihu Beširović, predsjednicu Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, jednog od bh. sindikata koji upravo u općini Gradac potražuje svoju imovinu.

Ugodno slušanje!

#FODBiH #Olof-Palme-Centar #radio-crvena-antena #crvena #haris-sahacic #radnička-odmarališta #Ines Tanović-Sijerčić #gradac #trgovci #mersiha-besirevic #mario-buric

0
0
0
0
0
0
0