Reportaža – Kuda na odmor – Emisija 2

aug 3, 2020 | 2018., Proizvodnja

Radio Crvena Antena predstavlja vam drugu epizodu radijske emisije Sindikalizacija. Serijal Kuda na odmor? posvetili smo temi bivših radničkih odmarališta bh. preduzeća i sindikata na Jadranskoj obali. Dio je ovo šireg istraživanja koje je Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena pokrenulo u protekloj godini. Temi radničkih odmarališta prilazimo iz rqazličitih uglova, prvenstveno, raspada Jugoslavije i neriješenih pravno-imovinskih pitanja među državama, ali iz ugla ideje radničkog odmora i slobodnog vremena u bivšoj SFRJ.

Priču o radničkim odmaralištima započeli smo u Hrvatskoj, u općini Gradac, koja je prije rata imala čak 18 odmarališta, vlasnika iz BIH i Srbije. Danas, ti isti vlasnici ili njihovi titulari, pokušavaju ući u vlasništvo nad imovinom, no taj proces, koji traje već 26 godine, daleko od završenog.

U prvoj emisiji ugostili smo Matka Burića, načelnika općine Gradac i Mersihu Beširović, predsjednicu Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, jednog od bh. sindikata koji upravo u općini Gradac potražuje svoju imovinu.

U današnjoj emisiji poslušajte razgovor sa Senadom Rahimićem, pomoćnikom direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH, te Ramom Atajićem, advokatom i zaposlenikom Zajednice za odmor i rekreaciju radnika BiH.

Ugodno slušanje!

Emisija se realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine i Olof Palme International Centra.

#FODBiH #Olof-Palme-Centar #radio-crvena-antena #crvena #haris-sahacic #radnička-odmarališta #Ines Tanović-Sijerčić #gradac #ramo-atajić #senad-rahimic

0
0
0
0
0
0
0