Upravljati zajedno. Prilozi istraživanju (dis)kontinuiteta samoupravljanja

nov 3, 2023 | 2023, Proizvodnja, vijesti

Javnosti predstavljamo naše novo izdanje pod naslovom Upravljati zajedno. Prilozi istraživanju (dis)kontinuiteta samoupravljanja. Knjiga je rezultat zajedničkog rada koji smo poduzeli tokom prethodne dvije godine u saradnji s Institutom za političku ekologiju iz Zagreba i platformom Zajedničko iz Beograda. Izdanje predstavlja tri kolaborativno planirane i realizovane kraće studije o tri institucije socijalističke Jugoslavije.

Prva studija, u autorstvu Aleksandre Lakić, Lare Končar, Milice Kočović de Santo i Aleksandre Savanović, bavi se institutom radničkog samoupravljanja na nivou preduzeća na studiji slučaja jednog preduzeća u Srbiji i analizira dvostruku transformaciju, najprije u socijalističkom dobu a onda i nakon njega i to u svjetlu savremenih praksi radničke kontrole. Drugu studiju su napisali Boriša Mraović i Toni Prug i radi se o jednom od prvih integralnih, iako ne i iscrpnih, istraživačkih tretmana institucije „samodoprinosa“ odnosno oblika direktno-demokratskog mehanizma planiranja i finansiranja zajedničkih, infrastrukturnih i drugih potreba u socijalističkoj Jugoslaviji koji je postojao od 1946. godine i bilo u aktivnoj primjeni sve do devedesetih godina prošlog vijeka a u nekim oblicima je preživio sve do danas. Osvrće se i na nepostojeću savremenu praksu uz niz sugestija o tome kako bi u današnjem dobu ona mogla izgledati i čemu služiti. Treća studija, u autorstvu Nikoline Rajković je analiza dinamičnog i gotovo neprekidnog procesa transformacije i inovacije na razini samoupravne strukture zdravstvene zaštite u Hrvatskoj i prikaz burne i skokovite evolucije decentralizacije, uz sačuvane karakteristike prethodnih oblika, u njen trenutni oblik.

Cilj studija je istorijska analiza ovih institucija za vrijeme socijalističkog perioda, te analiza preobražaja kroz koju su prošli tokom „tranzicije“. U vremenu sveopšte konfuzije, u okolnostima nikada zaoštrenijim, hitno su nam potrebni i drugačiji oblici u kojima se ovaj svijet da očuvati. Jedan od načina da se o njima govori i da ih se iz ove situacije imaginira, uobliči i postvari je otpor nametnutoj amneziji koja je svu prošlost, sav njen emancipacijski potencijal, demokratske eksperimente bez presedana, pokrio jednom teškom oznakom kojom ju je navodno zauvijek smjestio cijelu u zabranjenu zonu i nepoželjnu istoriju – totalitarizam. Prilozi u ovoj nevelikoj ali hrabroj zajedničkoj knjizi otpor su upravo tom i takvom totalitarnom sjećanju i totalitarizmu koji ga gradi i održava.

Neka padne svaka sila!

********

Knjigu možete čitati ispod ili skinuti u pdf formatu na vaše uređaje.

Knjiga će se uskoro pojaviti i u štampanom izdanju.

Komentare, kritike, pohvale i pitanja šaljite na info@crvena.ba

 

0
0
0
0
0
0
0