Artist in residence :

Artist in Residence: Bojana Videkanić, juli 2019

“Moj rad je multidisciplinaran i obuhvaća performans, video, fotografiju, crtež i instalaciju. U  svim svojim formalnim i konceptualnim projektima moj interes uvijek počiva na načinima kako tijelo (moje tijelo ili tijelo nekog drugog) biva zaokupljeno u strukturama moći, ugnjetavanja, ljubavi, prostora, drugosti itd. Ove sile, osjećam, primoravaju tijelo da se savije, mijenja, pomiče, kreće, govori ili čak lomi. Moj rad istražuje različite načine na koje se sila i stega manifestiraju tim pokretima tijela. Što je još važnije, u radu također istražujem načine na koje tijelo postoji uz i opreci sa krajnjom moći – politikom i kapitalizmom. Kao umjetnica, emigrantica, izbjeglica, majka, kćerka, profesorica i partnerica, politika, klasa i spol igraju važnu ulogu u mom svakodnevnom životu, njihov utjecaj je neizbježan i zato se sa njima odlučujem poigravati kad god mogu. 

U radu se često koristim idejama trajana, težine i pritiska kako bi prikazala oblike odnosa koje prepoznajem u svom okruženju. S druge strane, neki od mojih radova su poetični i tihi. Rad koji predlažem za Nona Residency se bavi idejom globalnog kapitalizma u kojoj su sile i snage takozvanog tržišta i gospodarstva donijele promjene u načinu na koji živimo živote, u načinu na koji radimo i kako postojimo kao pojedinke i zajednice. Kao feministkinja koja se zanima za rodne odnose, također sam fascinirana savremenim načinima rodne produkcije unutar ovog oblika kapitalizma. Ta je zamisao posebno vidljiva na određenim marginalnim mjestima u svijetu, prostorima na kojima se lome novi kapitalistički odnosi. Jedno takvo mjesto su teritorije Balkana (ili bivše Jugoslavije) odakle ja dolazim.“

Bojana Videkanić je performerica i teoretičarka umjetnosti rođena u Sarajevu, Bosni i Hercegovini (bivša Jugoslavija). Nakon raspada Jugoslavije, postala je osoba bez državljanstva, a 1995. godine je kao izbjeglica pod pokroviteljstvom vlade, stigla u Kanadu. Njezina umjetnička praksa crpi iz osobnog iskustva izmještenosti, kretanja i identiteta, koji se opet presijecaju sa širim političkim, društvenim i kulturnim pitanjima. U recentnom se radu bavi preobrazbom njene domovine u zonu bezakonja, slobodnu za razvoj raznih neoliberalnih kapitalističkih projekata i novih oblika kolonizacije. Videkanić je docentica za primjenjenu umjetnost na Univerzitetu Waterloo u Torontu. Izlagala je na festivalima kao što su Nuit Blanche Toronto (2009), 7a*11d International Performance Art Festival Toronto (2010), MS: T International Festival from Calgaryja (2012), Hemispherica, Montreal (2014), IPA Platform and Workshop, Bristol (2015), IMAFestival, Srbija (2016). Videkanić se također bavi kuriranjem. 

Za vrijeme boravka u Nona rezidenciji, organizirano je i druženje na kojem je Bojana izvela performans.

0
0
0
0
0
0
0