Artist in residence :

Curator in residence : SYLVIE FORTIN, januar/februar 2019

Sylvie Fortin nastavlja svoj dugoročni eksperimentalni istraživački projekt koji se bavi suvremenim poimanjem vrijednosti gostoprimstva. Pojam gostoprimstva oblikovao je njenu metodologiju istraživanja: projekt se razvija kroz niz rezidencija tj. pod uvjetima, zadovoljstvima i pritiscima gostoprimstva. Njeno interdisciplinarno istraživanje gostoprimstva seže od teoretskog razmatranja pitanja gostoprimstva umjetničkog djela do konkretnih socijalnih, kulturnih i političkih pitanja kao što su migracije ili pitanja otvorenosti institucija kulture. Tijekom boravka u Sarajevu Sylvie će se sresti se umjetnicama i umjetnicima, kustosima i istraživačicama, te se nada uspostaviti dijalog sa gradom i sa akterima Sarajevske kulturne scene. 

Sylvie Fortin je Kanadska kustosica i kritičarka, koja trenutno živi i radi u Parizu i New Yorku. Radila je kao izvršna i umjetnička direktorica La Biennale de Montréal od 2013. do 2017., a kao direktorica i izvršna urednica u publikacije Art Papers iz Atlante je tijekom svog mandata, od 2004. do 2012., uspjela pretvoriti regionalnu publikaciju u prepoznatu internacionalnu organizaciju. Fortin je bila i kustosica suvremene umjetnosti Agnes Etherington Art Centra pri Queen’s Univerzitetu u Kingstonu, Ontario; kustosica Manif 5, 5. bijenala grada Québeca; kustosica suvremene umjetnosti u Ottawa Art Gallery, te je bila dugogodišnja suradnica Montrealskog umjetničkog centra OBORO. Njezini kritički članci i osvrti objavljivani su u brojnim katalozima, antologijama i časopisima kao što su Artforum International, Art Press, C Magazine, Flash Art, Fuse, NKA: Journal of Contemporary African Art i Parachute. Dobitnica je nekoliko istraživačkih stipendija od Canada Council for the Arts. Njen akademski rad podržali su i  Social Sciences and Humanities Research Council of Canada i Canada-U.S. Programa. Od 2017 radi na samostalnom istraživačko kustoskom projektu o gostoprimstvu.

Rezidencija je organizirana  u suradnji sa Muzejem suvremene umjetnosti, Zagreb. Tokom trajanja rezidencije, Sylvie Fortin je u prostorijama Crvene održala učionicu pod naslovom “Of Hosts and Ghosts: Contemporary Art, Curating and the Currencies of Hospitality “

0
0
0
0
0
0
0