Artist in residence :

Writer in residence : Lana Bastašić, oktobar/novembar 2019

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) do sada je objavila dvije zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za djecu, i jednu zbirku poezije. Njen prvi roman „Uhvati zeca“ ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i nagradu Biljana Jovanović. Sarađuje sa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve. Osnovala je Školu Bloom sa Boržom Bagunjom u Barseloni gdje uređuje književni časopis Carn de cap. 

 

Tokom jednomjesečnog boravka u Nona rezidencijalnom programu,  organizirana je i književna radionica za djevojčice knjigoljupke, pod nazivom “Njena priča”,  koju je vodila Lana Bastašić. 

 

“Na radionici ćemo se upoznati sa jakim ženskim likovima u književnosti, te razgovarati o važnosti „ženskih tema,“ odnosno o pričanju priča iz ženske perspektive i o temama koje su usko vezane za žensko iskustvo. Učesnice radionice će same osmisliti svoju protagonistkinju – glavnu junakinju priče i naučiti kako da izbjegnu učestale klišee i pogreške u pisanju književnih likova. Pored toga, razgovaraćemo o temama koje se vežu za iskustvo polaznica radionice, diskriminacijom s kojom se one same susreću u školi, na internetu i u društvu, te na koji način bismo te teme mogle pretvoriti u priče.”

0
0
0
0
0
0
0