POZIV ZA UČEŠĆE | Regionalno istraživanje o neplaćenom kućnom radu

sep 2, 2021 | 2021., Proizvodnja, vijesti

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA (CRVENA) i Centar za ženske studije Beograd (CŽS) realiziraju istraživački projekat “Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju” (Taking back the time: a research-based campaign for equitable housework habits among Millennials & Zoomers), uz podršku Balkan Trust for Democracy.

Žene su te koje obavljaju veći dio neplaćenih kućnih poslova, bez obzira na obrazovanje i radni status. U kontekstu zdravstvene i ekonomske krize, mlade žene su posebno ranjiva grupa koja se suočava s dvostrukim rizikom. Šanse za zaposlenje za mlade žene su inače male, a u vrijeme pandemije izlazak iz privatne sfere na tržište rada je dodatno otežan. Pored toga one su u doba pandemije, preuzele i veći teret neplaćenog rada u kući. 

Želimo da čujemo i tebe!

Ako si dio grupe mladih žena (19-34) koje obavljaju kućni rad u najširem značenju tih riječi, pridruži se našem istraživanju. Pomozi da što bolje razumijemo položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

Fokus grupe bit će organizovane u #online formatu tokom septembra, a vodit će ih istraživački timovi CŽS i Crvena. U formularu za prijavu molimo te da označiš sve potencijalne datume za učešće koji bi ti odgovarali.

 

Rok za prijavu: 7. septembar

Link za prijavu: Ovdje

0
0
0
0
0
0
0