Umjetnička radionica Sacred stiches sa Janey Moffatt

sep 15, 2021 | Učionice, vijesti

Nedjelja, 26.09.2021.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, od 10:00 do 14:00

 

Crvena i Janey &  The Craftimation Factory vas pozivaju na umjetničku radionicu “Sacred stitches”, koja će se održati u nedjelju, 26.09.2021.godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u trajanju od 10.00 do 14.00 sati.

Radionicu će voditi tekstilna umjetnica i pedagoginja Janey Moffat, a realizira se kao dio tekstilnog projekta Bandage Me Better koji “veže, povezuje, liječi”.

Cilj radionice je kreirati jedan zajednički pačvork koji će oslikavati odnose sa predmetima koji čine i prate našu svakodnevnicu. Umjetnost pačvorka podrazumijeva međusobno spajanje dijelova tkanina različitih boja i uzoraka u jednu cjelinu. Praksa se popularizirala  u vrijeme vojne diktature Augusta Pinocheta, u formi arpillerasa, pačvork prekrivača koji tada nastaju kao vid ženske subverzije i otpora diktaturi. Ženske grupe širom svijeta koriste umjetnost pačvorka kako bi upisale, opisale i oslikale osobne i društvene kronike.

Materijal za radionicu je obezbijeđen, a učešće je otvoreno za sve uzraste i razine znanja. Učesnici i učesnice se pozivaju da na radionicu donesu komad tkanine ili materijala na kojem će raditi tokom radionice.

 

Janey Moffatt je završila studij umjetnosti na West Dean College-u i englesku književnost na Sveučilištu Leeds. U dobrotvornoj organizaciji, The Craftimation Factory, koju je sa svojom majkom osnovala 2013.godine, spaja likovnu umjetnost sa zanatskim tehnikama, i organizira umjetničke aktivnosti za sve, osobito one koji se suočavaju s preprekama.Duboko pogođena odrastanjem u vrijeme Sjevernoirskog sukoba, u svom radu istražuje konflikte i opresije, kao i metode suočavanja i nošenja sa traumama. 

“Moji su preci bili tkalci platna i dok šivam razmišljam o tome kako nas tkanina povezuje kroz vrijeme i prostor. “

Broj mjesta je ograničen. Prijave šaljite na info@server1.lab387.com

 

Radionica se realizuje uz podršku Olof Palme International Centra

0
0
0
0
0
0
0