Projekcija dokumentarnog filma AWAZ – Ana Dana Beroš i Matija Kralj

maj 9, 2018 | Učionice

Dokumentarni film AWAZ bilježi (de)konstrukciju tzv. Balkanske rute od tranzicijskog centra Dobova na slovensko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice kraj prijelaza Idomeni, evakuiranih ad hoc šatorskih „naselja parazita” i izbjegličkog logora Cherso u sjevernoj Grčkoj (2016.), do zloglasnoga detencijskog centra Moria i odlagališta prsluka za spašavanje na otoku Lezbosu (2017.). Film bilježi tragove širećih i sveprisutnih granica Tvrđave Europe, propitujući koloplete (su)djelovanja europskih migracijskih politika, međunarodnih humanitarnih organizacija, mase turist-volontera i aktivista anarhista u „industriji katastrofe”, kao i vlastite autorske pozicije. Film nastoji, nakon medijske spektakularizacije povijesnog ljeta migracija 2015., i zatišja koje je uslijedio nakon zatvaranja europskih granica 2016., potaknuti na razmišljanje o onome što ostavljamo čovječanstvu u naslijeđe, i pozvati na odgovornost u stvaranju društava otvorenih granica koja prihvaćaju drugost, kolektivnost i solidarnost, upravo sada i ovdje

Matija Kralj je videoumjetnik/dokumentarist, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku kiparstva te Odsjeku za animaciju i nove medije. Suosnivač je projekta Kulturni lift kojemu je cilj biti medijator između suvremene umjetnosti operativnog tipa i korisnika zgrade koristeći se dizalom kao prostorom za intervencije. U posljednje dvije i pol godine dokumentira rad volontera i humanitarnih radnika u njihovoj podršci migrantima na tzv. Balkanskoj ruti, snimajući tako od slovensko-hrvatske, do tursko-sirijske granice. Neki od materijala prikazani su na konferenciji Public Space: Fights or Fictions, na Akademie der Künste u Berlinu u svibnju 2016. Trenutačno izlaže rad Geotrauma u zagrebačkoj Galeriji Nova, zajedno s Anom Danom Beroš.

Ana Dana Beroš samostalna je arhitektica i kustosica koja svoj rad usredotočuje na stvaranje krhkih, uznemirujućih «okružja» u cilju poticanja društvene promjene. Suosnivačica je skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti i suvoditeljica edukativnog programa hitnaarhitektura. Finalistica je nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard te dobitnica Posebnog priznanja za rad Intermundia, o trans- i intraeuropskim migracijama s fokusom na otok Lampedusa, na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture (2014). Kustosica je zagrebačkoga projekta ACTOPOLIS – transnacionalnoga umjetničkog laboratorija s urbanim intervencijama u Ateni, Beogradu, Bukureštu, Mardinu, Oberhausenu i Zagrebu (2015.–2017.). Odnedavno je dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata. Trenutačno izlaže rad Geotrauma u zagrebačkoj Galeriji Nova, zajedno s Matijom Kraljem. Ana Dana Beroš je članica udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA.

 

0
0
0
0
0
0
0